2016. február 16., kedd

Hogyan nem lett lakásom...

Nem vagyok egy nagy tv néző! Kizárólag hétvégén, amíg reggelizem. Ekkor a Travel Chanel műsorán szoktam megnézni a House Hunters International-t. Olyan embereket mutatnak be, akik külföldre költöznek és ott próbálják megtalálni álmaik lakását. Három ingatlanból kell kiválasztaniuk a véglegest. És hogy miért írtam ezt le nektek? Nos azért, mert én is hasonló cipőben jártam.

Egyrészt, mert az év végi, év eleji szokatlanul pezsgő ingatlanpiac miatt kb. kettő-három lakásajánlatból kellett, kiválasztanom azt az egyet, amibe beköltözöm. Másrészt, mert kicsit úgy érzem, mintha külföldre költöznék. Azért, mert igen nagy a kontraszt a nyüzsgő belváros és a "nyugisabb" kertvárosi kerületek között. Íme a három jelölt lakás:

Az első Angyalföldön van a Béke-tér szomszédságában (44 m2). Nos ez az egyik hibája: egy kétszer-két sávos útra néz a lakás és a terasz is. Igaz ugyan, hogy a hetedik emeleten van és csukott ablakokkal nem hallatszik be semmi, de mint írtam korábban szeretném használni a teraszt. Viszont nincs szemben szomszéd, ami azért jó. Egy amerikai konyhás nagy nappali, egy nagy hálószoba, fürdő és külön wc található benne. A lakáshoz garázst is lehet bérelni vagy venni. Üvegtetős lépcsőház, panorámás lift és portaszolgálat is van. Beépített konyha, gardrób van a vételárban, mely alkuképes és egy hónapos kiköltözési időt tud vállalni az eladó. A lakást nagyon sterilnek éreztem, valahogy nem adta az "itt otthon tudnám érezni magam" érzést.

A második Zuglóban van, a Bosnyák tér környékén. Egy 2008-ban épült társasház ötödik emeletén van és 45 m2-es, mely egy felszerelt amerikai konyhás nappaliból, egy hálóból, fürdőszobából, meg egy előtérből áll. A terasz 11 m2, amely a belső udvarra néz és szerintem nagyobb, mint maga a hálószoba. Előbbi nagyon jó, utóbbi azért nem, mert az épület kialakítása miatt a háló, mintha tetőtéri lenne és csak egy bukóablak van rajta. A lakáshoz van garázshely, mely azonban kötelezően megvásárolandó. Ez  rossz pont, mert újabban inkább a bérlésen gondolkozom. A lakás egyébként otthonos, gyors kiköltözés megoldható, viszont alkudni az árából szinte nem lehet.

A harmadik Angyalföldön van ott, ahova középsuliba is jártam. 46 m2-es, 4-dik emeleti 2006-os építésű, nagy amerikai konyhás bárpultos nappali plusz hálós leosztásban. Ezen kívül fürdőszoba és előszoba is van, amelyből nyílnak a helységek. A terasz 10 m2-es kertre, illetve a Rákos patakra néző. A konyha pont akkora, amekkorát akartam. A fürdőszoba sarokkádas, igényes kivitelésű és nagy. Az első tulajdonos kérésére alakították ekkorára, nagyon jó ötlet volt. Az vételár alkuképes, melyben a beépített hűtővel is felszerelt konyha, egy nagy hálószobai gardrób és klíma is benne foglaltatik. Garázs bérelhető/vehető. Jelenleg a lakás üres, így szinte kulcsrakész. Igazi családias hangulatú a környék és maga a lakás is. 

Nos a döntésem a harmadik ingatlanra esett. Egy kis bökkenő azonban adódott közben anyagi fronton. Az előre kikalkulált költségvetés stimmelt, csak a havi cash-flow borult fel, egy-két váratlan kiadás miatt. Így egy átmeneti megoldásként két részletben történő vételár kifizetést tudtunk csak felajánlani. Közben sajnos mások is pályáztak. Akik kevesebbet kínáltak viszont egy összegben. És az eladó őket választotta. :-( Érthető, viszont lakásom az nem lett! Így jelenleg annyiban maradtunk, hogy elnapoljuk a lakásvásárlást. Jelenleg úgy néz ki, hogy vidékre költözöm a szüleimmel. Ezt nem kudarcnak fogom fel, hanem inkább jelentős tapasztalatszerzésnek. Addig is marad a House Hunters International. A sorozatom következő része pedig a költözködésről fog szólni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése