2016. január 23., szombat

Három a magyar igazság... Házvásárlásnál is!

Mint, ahogy azt már korábban írtam, szüleimnek családi házat akarunk venni. Ennek viszonylag egyszerű okai vannak. Rövidesen mindketten nyugdíjasok lesznek, nyugalomban szeretnék egymással tölteni az idejüket. Ráadásul nekik is hiányzik a telkünk nyújtotta szabad levegő és nyugalom. A belvárosi bulinegyedet már ők sem tudják elviselni tovább. Lássuk, milyen kalandos úton sikerült nekik házat találni.

Először saját magunk próbáltunk találni. A legnagyobb álmuk Óbuda lett volna, ott, ahol a telek is volt. De sajnos nagyon-nagyon drága hasonlóan az észak-, nyugat-, és kelet-budapesti agglomerációhoz. Így maradt hát a déli rész. Miközben az is eldőlt, hogy új építésű házat szeretnének, így a Halásztelek, Szigetszentmiklós és Szigethalom új divizióira esett a választás. Több ingatlanossal (az ő felkészültségükről már ejtettem pár keresetlen szót) hozott össze a sors, akik inkább még meg sem épült, vagy félkész házakat mutattak nekünk. Mivel a költözés nem rettenesen sürgős így a  kb. februári max. áprilisi átadással nem is lett volna probléma. Viszont a gond az, hogy ezek a házak kicsinek épülnek, másrészt általában egy közös telekre egy másikkal, így kvázi ikerházak (még ha nincs is közös faluk). E mellett a szomszéd telkek és házak is nagyon közel vannak, ők pedig több teret igényelnek maguk körül. Épített garázst is szeretnének, amit mostanában nem is terveznek a házakhoz. Egy helyen még az is felmerült, hogy vegyenek egy üres telket és arra építtessenek (bár vasárnap volt, érdekes módon, az építész 10 percen belül ott termett). De ezt inkább elvetették. Végül arra jutottunk, hogy segítség kell!

Így jött a család ingatlanosa és egy-két nap elteltével, már mehettek is házakat nézni. Ráadásul egyre jobbakat!

Kezdtük egy Szigetszentmiklósi házzal, ahol ugyan garázs nem volt, de tartozott hozzá 4 szoba, nagy fürdő, külön WC, pince, teljes értékű padlás, nagy kert és beépített kandalló is. Ez utóbbi közben került rá a kívánságlistára. A bibi csak annyi volt, hogy a lakrészeken kívül mindent fel kell újítani, az udvaron el kell bontani a nyári konyhát, meg a rozoga fa tárolót és még egy teraszt is kell építeni! Mert az sincs! Az ára alacsony volt, sokáig azon gondolkodtak, hogy megveszik, de végül is arra jutottak, hogy inkább egy olyan ház kell, ahol nincs ennyi tennivaló.

Ez után következett egy új építésű családi ház Halásztelken. Szinte hozzá sem kell nyúlni, csak maximum egy falat kell kivenni két félszoba között, hogy egy nagyobb hálót kapjunk egy olyan nagy gardrób szekrénnyel, amibe egy iskolás csoport is simán beférne! :-) Hibátlan állapot, álomba illő kert (beépített locsoló rendszer, vakondháló). Akkor ezt megveszik, gondolták! Az ára 23,9 millió. Mennyit lehet alkudni? Semennyit! Hmmm! Mennyi lenne a kiköltözési idő? 3-4 hónap! Ezt le lehet-e egy kicsit rövidíteni? Nem! Jó, akkor még megfontoljuk, de azért tettünk egy ajánlatot 23 millióra! Egy nappal később jött a válasz, az eladó ingatlanosától (figyelem!!!): "Írjanak meg egy vételi szándéknyilatkozatot, tegyenek le 5 millió foglalót (ekkor az ingatlanos kiszáll, gondolom besokallt és oldjuk meg egymás közt a dolgot!), a kiköltözési idő marad 4 hónap és ez az ajánlat egy napig él! Cserébe elengedek az árból 150 ezer Forintot!" Köszi, de zsarolást nem kértünk! Továbbléptünk!

Ekkor következett egy még jobb story: új építésű családi ház Szigetszentmiklóson. Hibátlan állapot, rendezett kert. Hozzá sem kell nyúlni, még szó szerint festeni sem! Ára: 27,9 millió. Alkudni lehet? Igen, le is ment 27 millióra. Kiköltözési idő? 3 hónap maximum, de nagyon igyekeznek majd, mondták! 10 százalék foglaló, a banki hitel fennmaradó része a banknak, a többi birtokba vételkor. A felek egymás tenyerébe csaptak! Szerződés aláírása előtt egy nappal kicsit megváltoztak a feltételek: Szerződéskötés és a foglaló után egy héttel kéri az eladó a teljes összeget, mert mivel építési vállalkozó lévén, majd épít magának egy másik házat, amibe beköltözik és így a kiköltözési határidő egy kicsit megnyúlik, 8 hónapra! Köszi, de balekok sem vagyunk! Innen is továbbléptünk! Egy világ omlott össze szegény édesanyámban. És mindezt pont karácsonykor! De az ingatlanos hősük 20 perc alatt talált egy másik házat.

És ez lett az igazi! De nem szaladjunk ennyire előre! December 27-én mentünk ki megnézni a házat Szigethalom központjába. Nyeles telken, rejtve az utca zajától és a kiváncsi tekintetektől. Négy szoba, két fürdő, nagy amerikai konyhás nappali, mosókonyha, garázs és pince is van. Tökéletes! A kandallót még meg kell építeni, vagy venni, meg még egy pár apró átalakítás és kész!  Egy hónapon belüli kiköltözés, tehát január végén már átvehetjük. Február közepére-végére  költözhetnek, mire kész lesznek az átalakításokkal. Remek szülinapi ajándék lesz anyukámnak! :-) Az árából is engedtek, úgyhogy azonnal ajánlatot is tettünk, amit, egy telefonhívás után el is fogadtak (nem csoda, hiszen már másfél éve árulták). Január 4-én már a szerződés is alá volt írva. A tanulság: legyen egy jó ingatlanosod (az eladó szakembere is rettenetesen korrekt volt), aki nem rest végigtekerni a hirdetések 10. oldalára is, mert ott találta ezt a házat!

Igaz tehát a címben elkezdett magyar mondás: Összesen négy házat akartak megvenni, mire egyet sikerült!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése