2016. január 12., kedd

Lakásvásárlás előtt...

Itt a sorozat második része, melyben a lakásom megvásárlásának közvetlen előzményeit mesélem el.

Több tucatnyi ingatlanhirdetés áttekintése, illetve lakásmegtekintés után a következőkkel szembesültem:

1. Ugye az álomlakás elhelyezkedését valahol a belvárosba terveztem (2-5-6-7-ik kerületekben). Az előre megtervezett maximum vételi ár és az igényeim miatt ezen kerületek szinte ki is esnek :-( Egyszerűen ott nincs ilyen lakás. Vagy csak hatalmas kompromisszumokkal találni ingatlant. Viszont szóba jöhetnek a belvárost körülvevő zöldövezetes 11,13 és 14-ik kerületek és itt még válogatni is lehet az ajánlatok között!

2. Hogy a lakás milyen építésű házban legyen, azon elsődlegesen nem is gondolkoztam csak annyi kikötésem volt, hogy első lakásnak nem vásárolnék panelt. Felújítandó, felújított tégla vagy újépítésű mind szóba jöhet. Az ajánlatok alapján nagyon úgy tűnik, hogy az újépítésűek között fogom megtalálni a legjobbat.

3. A nagyság, a lakás alakja és az elrendezés szerinti elvárásaim maximálisan tudnak teljesülni, mivel az újépítésű lakásokat szinte pont olyanokra építették, amilyen nekem kell :-) Sőt ott még a parkoló és a házon belüli tároló is megoldható!

4. Sok ajánlatban berendezett/felszerelt konyha és akár a szobabútor is benne van, viszont sok esetben ez nincs lefotózva. Nem is véletlenül! Viszont vannak olyan lakások is melyekben még gardrób szoba is van :-) Sőt a teraszok sem olyan kicsik, találni 11-15 négyzetmétereset is. Bár több esetben ez nagyobb, mint a hálószoba alapterülete.

5. A szobák alakja, illetve a ház kialakítása sok esetben problémás. Ez alatt azt értem, hogy sokszor falat kellene bontani, vagy emelni (amit egy újépítésű esetében talán nem kéne!), ahhoz, hogy ne maradjanak kihasználatlan terek, sőt néha szobák! Illetve nagyon sok új, "modern" társasház esetében egyszerűen hideg van a közös folyósokon, mivel a lépcsőház nem vagy csak részlegesen zárt. Nem értem, ha a legdrágább, legmodernebb érintőkijelzős liftre futotta, akkor a lépcsőházban miért nem tellett emeletenként egy egyszerű ablakra vagy egy-pár téglával többre? Nagy ritkán viszont teljesen zárt, fényárban úszó,  üvegtetős lépcsőházzal is találkozhatunk! 

6. Sok esetben jogilag sincsenek rendben a lakások: vagy hitel van rajta (ami nem fizetett/problémás a kiváltása) és több szereplőnek kéne kifizetni a vételárat (ami többletköltségekkel jár), vagy nincs még használatba adva/véve! Vagy éppen téged akarnak hitelfelvételre rábeszélni: ha felveszel egy minimális hitelt, akkor kapsz egy kis kedvezményt, majd szinte azonnal végtörleszted a hitelt (mivel a pénzed megvan rá!) csekélyke költséggel! Ennek meg mi az értelme, azon túl, hogy be lehet vonni egy hitelközvetítőt is az üzletbe? Vagy történetesen az eladó ingatlanosa maga is hitelközvetítő! (Mondjuk ezzel a trükkel az autókereskedők kapcsán is találkoztam.)

7. Az ingatlanközvetítők, egy-két kivételtől eltekintve, nincsenek a toppon! Azt sem tudja, hogy mit árul, sőt néha azt sem, hogy hova, melyik lakást vagy házat megy bemutatni. Sokszor vicces, sokszor elkeserítő (mint ex-értékesítő) volt látni, hogy a szakértő helyett a tulajdonos (vagy a bérlő) mutatja be az ingatlant! Vagy egyszerűen nem hagyja szóhoz jutni! A "nagy ingatlanos" meg csak pislog, mint karácsonyi hal a szatyorban, mikor kérdezel tőle valamit. Ez még mindig nem egy profi szakma Magyarországon!

8. Az eladó sem könnyíti meg az érdeklődők életét. Vagy nagyon tudja, hogy mit árul és mit akar érte kapni és ehhez szigorú feltételeket is szab pl: kiköltözési határidő. Vagy a másik véglet: azt sem tudja, hogy mekkora a saját lakása, mennyit akar érte kapni, fogalma sincs, hogy mennyi idő kell neki a kiköltözéshez! Sőt néha azt sem tudja el akarja egyáltalán adni! És még segítséget sem hajlandó igénybe venni az eladáshoz. De azért a megbeszélt megtekintési időpont előtt takaríthatna egyet vagy legalább rendet rakhatna!

9. A hirdetések az esetek 80 százalékában nem aktuálisak: vagy már eladták az ingatlant és nem törölték, vagy meggondolta magát az eladó és nem vonta vissza, vagy kivárja míg felmennek az árak, de addig is hirdeti! De miért is? Így csak felesleges köröket futnak a vásárolni vágyók és ingatlanosaik! Meg kapkodva kell dönteni a vevőnek sokszor kevés lehetőség közül választva!

Folytatása következik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése