2016. január 14., csütörtök

Mi legyen abban a bizonyos gardróbban?

A régi blogomon is volt egy hasonló bejegyzés. Mi legyen abban a bizonyos gardróbban, amit megálmodtam a lakásomba. Az évszakos felosztáson változtattam, mert szerintem nem pontos. Lehet júliusban is max 15 fok, vagy novemberben 20, szóval nem lehet azt mondani, hogy télen csak bundás csizmát fogok hordani, amikor januárban +15 fok van és napsütés. Tehát az én beosztásom: 0 fok alatt, 0 és 10 fok között, 10 és 20 fok között, 20 és 30 fok között, valamint 30 fok fölött. Ezen belül vannak külön kategóriák, azaz mindennapi: iskola, munka, interjú, vagy tárgyalás, színház, randi, strand, túra. Ez persze casual, azaz akinek egyenruhát kell hordania nem esik bele ebbe a felosztásba. Egyenruhán értem a kosztümöt is jelenleg. Bár nyilván nem 24 órában azt hordunk, szóval meg kell találni a középutat. A férfi verziót meg majd Christian vázolja nektek.
Kezdjük akkor az elején. Mióta legutoljára írtam ilyet kicsit változott a stílusom. Szóval.

0 fok alatt
Leggings kötött pulóverrel, vagy hosszú ujjú ruha kardigánnal és vastag harisnyával. Bundás csizma, télikabát, minél hidegebb van, annál több rétegben.


0-10 fok között vastag harisnya és ruha kombináció kardigánnal és vékonyabb csizmával, vagy esetleg nadrág és pulóver, ha kényelmesebbre vágyom. Vékony szövetkabátot vagy bélelt bőrdzsekit szoktam fölé venni, egy kendővel még mindig.


Átmeneti kategória a 10 és 20 fok közötti. Attól függ hűvösebb, vagy melegebb az idő. Ruha harisnyával, vastaggal vagy vékonnyal, farmer pólóval, esetleg kardigán vagy pulóver, vékony bőrdzseki, ballonkabát, vékony kendő, bokacsizma.



Következő a 20 és 30 fok közötti:
Ha az idő engedi, akkor nyári ruha balerina cipővel, boleróval, ha hűvösebb, akkor egy vékony nadrág blézerrel, vagy szintén ruha csak vékony harisnyával és blézerrel. Ha fúj a szél, vagy reggel hűvös van, általában egy vékony kendőt még tekerek a nyakamba.


Kánikula, avagy 30 fok fölött mivel mindenben megsülök, így kb mindegy. Szeretem a hosszabb ruhákat, a nagyon vékony anyagból készült nadrágokat és a bermudákat. Meg kalap, mert napszúrást kapok és napszemüveg, hogy lássak is valamit.


Interjúra vagy tárgyalásra kosztüm, ha nem minden nap azt hordasz a munkahelyeden. Ha már belesültél a hosszúnadrágba lehet ilyen vagány rövidebb is rajtad.


Színházba és randira ugyanúgy legyél csinos, érezd magad kényelmesen, de ne fagyj, vagy sülj bele a szettedbe, mert nem szép látvány egyik se.


Ha meg túrázós randira mentek, vagy strandra, akkor nyilván nem tűsarkúban indulsz neki. Strandruha, vagy sort, túrázáshoz bakancs, hidegben pufi dzseki.


Olvashattátok az évzáró bejegyzésben, hogy tavaly aktuális volt nekem kétszer is, hogy mit vegyek fel egy esküvőre. Polgárira vendégként, templomira koszorúslányként. Ezért ízelítőnek pár ötletet hozok nektek. Polgárira rövidet javaslok, ha kis esküvő, templomira pedig, hát igazodjatok a menyasszonyhoz, ha nem öltözitek túl mehet a hosszú ruha, de ha mindenki rövidben van, akkor inkább ne. Télen elegáns kiskabátot lehet rá felvenni. A színekről meg inkább a menyasszonyt kérdezzétek.


A kék és a bordó árnyalatait hordom általában télen bézzsel és feketével kiegészítve. Nyáron a fehér, kék, bézs és barack van előtérben. Van pár zöldem, de elenyésző mennyiségben, és szürkém. Abból kicsit több. Igyekszem két palettára szűkíteni a ruhatáram, hogy amolyan minden megy mindenhez kapszula gardróbom legyen. A fehér, bézs, barack, bordó párosítva a szürke, kék, fekete árnyalataival, kiegészítőnek pedig barna. A következő pár évben évszakról évszakra ezek az elvek alapján szeretném lecserélni a ruhatáram. Igencsak megérett rá. Van, amit megtartok, mert illik a koncepcióba, de a többi mehet.
Darabszám. Mármint a ruháké. Felsőből több kell, nadrágból meg szoknyából kevesebb, ruhából több, pulóverből és kardigánból közepes. Én aszerint az elv szerint számolok, hogy miből mennyit veszek fel egy héten. Mondjuk háromszor ruhát, és háromszor nadrágot, egyszer meg mondjuk szoknyát. Mivel egymást követő héten kétszer ugyanazt nem akarom felvenni, így ruhából ezek szerint hat darab kell, nadrágból elég három, szoknyából egy, ha nem mintás, hanem egyszínű, ekkor felsőből kell hat vagy nyolc, kardigánból három vagy négy, pulóverből szintén. Harisnyából sem árt ha van hat, könnyen kopik, ha sokat mosod. Mint minden, még az is, ami több tízezer forint. 
Cipő. Évszakfüggő. Vastag csizma: bundás, bélelt, lapos. Bokacsizma, bakancs: mindkettő vékonyan bélelt. Félcipő: lapos, magas legyen egy-egy. Balerina: legyen egy fehér, meg egy színes. Tűsarkú: egy színes és egy nude. Szandál: egy kényelmes, és egy fedett orrú. Mindegyik fazon és típus mellé kell egy elegánsabb fekete pár is. Csizmához, bokacsizmához, félcipőhöz, szandálhoz is. Balerinához és tűsarkúhoz egyértelmű. 
Táska. Kicsi, nagy, közepes, fekete, fehér. Amilyenben kényelmesen elférsz hétköznap, kicsi, de kényelmes hétvégére, és alkalmi. Az általad választott színekkel harmonizáljon az a lényeg. 

Ez az én felosztásom, saját ízlés szerint. Nyilván, ha valaki utálja a szoknyát ne hordjon. Ha nem bírja a magassarkút, akkor azt se. Én is ritkán veszek fel olyat. Sapka, sál, kesztyű, télikabát, mindenki saját természetéhez mérten hordjon, ha fázós, akkor vastagabbat. A színeket lehet a kedvenc szín alapján összeállítani, de arra azért figyeljünk, hogy illjen is az arcunkhoz és a hajunkhoz. A ruhák fazonja pedig a korunkhoz, munkánkhoz, stílusunkhoz, alakunkhoz. Már hozzám sem az passzol, amit az egyetemen hordtam. Bármennyire is kényelmes volt. És még mindig félig azzal van tele a szekrényem. Megyek is pakolni. :)
De azért arra kíváncsi vagyok milyen is egy férfi gardróbja...

1 megjegyzés:

  1. Szia Eliza! Mellékelni tudnád a képen szereplő ruhák, cipők márkáját is? Köszönettel. Dóra

    VálaszTörlés