2015. december 10., csütörtök

Álmodtam egy lakást magamban...

Legújabb sorozatomban otthonom megszületésének történetét szeretném bemutatni nektek a kezdetektől!

Ahogyan azt már a korábbi bejegyzéseimben írtam az elmúlt negyedévben ingatlanokkal "foglalkozom" a szabadidőmben. Ez konkrétan azt jelenti, hogy amikor nem dolgozom, ingatlanhírdetéseket bújok, időpontokat egyeztetek ingatlanosokkal, lakásokat és házakat látogatok. Az elején még izgalmas a dolog: beleshetsz vadidegen emberek életébe a lakásokun keresztül, de később már rájössz, hogy ez nem is jó, mert a megtekintett otthonok ráeszméltetnek több dologra is! Egyrészt, arra, hogy tökéletes lakást nem fogsz találni (hacsaknem csillió millió forintod van). Másodszor, annak ellenére, hogy azt mondják napjainkban kicsi a piac, rengeteg a megvásárolható ingatlan! Pillanatok alatt találsz másikat, ha netán az egyiket megvásárolják az orrod elől! Harmadszor szembesülsz azzal, hogy habár úgy gondolod, hogy tudod mit szeretnél, rájössz, hogy fogalmad sincs arról, hogy egészen pontosan mit is akarsz! Ez még súlyosbodhat azzal - ha mint az én esetemben is - be is kell rendezned új bútorokkal és elkezded nézni a bútoráruházak kínálatát is! Ha az alaprajzok és a helyszínen látottak alapján már tudod, hogy körülbelül milyen bútort szeretnél, akkor szembesülsz vele, hogy legalább 6 féle kialakításban, anyagban, mintával és színben találod meg csak egyetlen bútorboltban! És akkor még hol a többi! Egy olyan embernek mint nekem, aki először csinálja ezt életében (és valószínűleg az elöző életeimben sem lakberendező voltam), valamint nagyon-nagy szépérzéke nincs, ez egy igen nehéz feladat! Tudom most azt mondjátok, hogy akkor bízz meg egy lakberendezőt vagy hallgass mások véleményére. Ezt kéne tennem, de inkább saját magam akarom megoldani a feladatot, mivel utána én fogom nézni nap mint nap a kialakított összképet, másrészt így elmondhatom, hogy magam teremtettem meg a saját otthonomat! 

Mindezen bevezető után az első részben összefoglalnám, hogy milyen lenne az "álomotthonom", ahogy azt Eliza is tette már korábban, hozzá hasonlóan képekkel illusztrálva:

Elsőként is a helyszín: nagyon szeretnék Budapest belvárosában maradni, egész életemben itt éltem, bírom a nyüzsit, itt mindent megtalálok, amire csak szükségem van és mindent elérek 30-50 percen belül egész Budapesten, ami tök jó! Így hát az 5-6-7-ik, illetve a folyó másik oldalán a 2-3-ik kerület lenne az álom.

Nagyságát tekintve a nagy terekhez vagyok szokva plusz a magas belmagassághoz, így olyan 40-50 négyzetméter lenne az ideális. Szobaszám szerint a 1-1,5-2 szoba, tehát nappali meg háló. Emeletit szeretnék, viszont felfele mindegy melyik, lehet akár legfelső emelet is. Alaprajzilag a négyszögletes, téglalap alakú lakások a legmegfelelőbbek szerintem. A bejárati ajtón belépve az előtérbe vagy közlekedőbe jutunk, ahonnan jobbra helyezkedne el az esetleges külön wc/kamra, majd a konyha. Balra lenne a fürdőszoba, majd a háló. Az előtérből nyílna még a nappali egyenesen. A terasz vagy erkély pedig a nappaliból vagy a hálóból nyílna ki jó nagy ajtón keresztül. A belső ajtókkal kapcsolatban az a véleményem, hogy az én lakásomon viszonylag feleslegesek ezért szívem szerint csak a fürdőn lenne ajtó és az is toló lenne, hogy ne vegyen el felesleges teret. Ablakot a nappalin és hálón kívül a konyhán is el tudnék képzelni. 

Legyen előtere vagy közlekedője, mert hozzá vagyok szokva az előszobához. A nagysága nem lényeges, de azért legyen akkora, hogy egy előszobafalat el tudjak helyezni benne meg esetleg egy cipős szekrényt. 


Konyha az legyen, de abszolút mindegy, hogy leválasztott, vagy amerikai típusú és mindegy a mérete is, viszont természetesen legyen gépesített (sütő és indukció főzőlap, mosogatógép, elszívó, mikrosütő, alul fagyasztós hűtő) és nagyon fontos, hogy semmilyen gáz készüléket nem szeretnék! A bútor színét tekintve a fehér fele húz a szívem (eddig egy sötétzöld konyhabútort néztem) mondjuk itt-ott kék díszítéssel esetleg metro csempével. 

Fürdőben elég a zuhanykabin is, benn lehet az angol wc, engem nem zavar. Ide méhsejt alakú csempét és valamilyen sötétebb színt tervezek illetve fehér fürdőszobaszekrényt.


A hálószobával kapcsolatban annyi az elvárásom, hogy elférjen benn egy franciaágy (alján tárolóval az ágyneműnek és szigorúan szivacs matraccal) meg egy gardrób szekrény (ez legyen elhúzható ajtós tükörrel, belül variálható térrel esetleg belső világítással) vagy legyen külön kialakított gardrób szoba (láttam már ilyet Budapesten ekkora méretű lakásban). Bár ha csak a nappaliban lenne a gardrób szekrénynek hely, az se lenne tragédia. Mindkét helységbe sötét színű szalagparkettát képzelek el.  



A nappali esetében az egyik legfontosabb, hogy nagy és tágas legyen, nyilván. Egy kis dolgozó részt szeretnék benne kialakítani íróasztallal (fekete színben egyszerű kivitelben), meg könyvespolccal (üvegajtós, fehér vagy fekete színben) mondjuk egy térelválasztó elemmel elválasztva a többi résztől. A kanapémnak a mostani trendekkel ellentétben nem lesz széles ülőlapja, viszont ággyá alakítható lesz, a huzata könnyen tisztítható és olyan szürkés- ezüstös színű lesz.


Ezen kívül a nappaliban legyen egy kis étkező rész: asztallal pár székkel mondjuk az egyik falnál, vagy ha amerikai konyhás kialakítású a lakás, akkor elválasztó pulttal oldanám meg az étkező részt. A falak színén még nem gondolkodtam, valamilyen világos színt szeretnék. 


Erkélyt vagy teraszt szeretnék és a legtöbbször csak tárolóként szolgáló külső helységekkel szemben, én használnám is mindennap például reggelizni, kávézni :-) Ez utóbbi miatt jobb, ha nem utcai, hanem kerti kilátású. 


A garázs is fontos a házon belül, mert az utcán parkolóhely kereséstől már herótom van és jó lenne esetleg tároló is a házban. A lakáson belül nem igénylem sem a tárolót (például kamra) sem a légkondicionálót, sem a padlófűtést. Bár ismerem és eddigi életemben élveztem az előnyeit, kályhát vagy kandallót  mégsem szeretnék.

Röviden erről szólnak az álmok, hogy ez a valóságban, hogy valósítható meg, arról fognak szólni a következő posztok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése