2015. december 8., kedd

Békés, boldog karácsonyt! -de van ilyen?



A napokban erre a kis feliratra lettem figyelmes reggel munkába menet. Persze rögtön megálltam, hosszú percekig néztem és próbáltam értelmezni. Olyan lehettem, mint az egykori filozófia tanárom az egyetemen, aki saját elmondása szerint, minden egyes kis papírfecnit megnéz az utcán és elmereng az azon írottakon. Mivel e poszt írása közben éppen baromira nincs mit csinálnom :-) (melóhelyen munkaidőben) így én is így teszek: Hogy is férhet meg egy feliraton ez a két főnév? Íme egy kis elmélkedés, pár kérdésfeltevés a karácsonyi stresszről!

Vajon miért lesz mindenki szerint a karácsonyi időszak egy rémálom? 

Első felvetésem nagyon egyszerű: a társadalom hozza ki az emberből a legrosszabbat! A közösség által elképzelt nyugodt ünnep átélésének a vágya okozta feszültség a többségnél fizikai fájdalmakat is képes okozni. Legyen tökéletes a karácsonya! Halljuk szinte mindenhonnan, de vajon mit is jelent valójában a tökéletes? És kinek mit jelent a karácsony? És ha nem sikerül tökéletesre a bejgli, akkor mi van?

A második ok, hogy már jó előre tudjuk, hogy legalább egy kis időt (minimum egy estét) együtt kell töltenünk a családunkkal. És ez már önmagában elég ahhoz sokunknál, hogy szorongást okozzon. A meghitt családi ünnepi vacsorára vágyunk, csak elfelejtjük azt, hogy az asztalnál velünk szemben azok ülnek majd, akikkel öltük egymást egész évben. Vajon félre tudjuk tenni a nézeteltéréseket egy kis időre? És miért csak az ünnepekkor ül le közösen vacsorázni a legtöbb család?

A rémálom kialakulásának oka lehet még a csalódásoktól való előzetes félelem: Nem szeretünk másnak okozni és elszenvedni sem. Sem családunk, sem barátaink, sem saját magunk irányában. Így már előre félünk, hogy milyen lesz az ajándékozás, hogyan fog reagálni a másik és attól, hogy hogyan fogunk majd mi viselkedni. De tényleg fontos, hogy mit adunk/kapunk ajándékba? Nem elég, hogy valaki gondolt ránk? Miért szinte kötelező ajándékot adni karácsonykor, nem elég az, hogy együtt vagyunk? 

Aztán ott van még az év végi hajtás is: munkahelyen egyre több a meló, holott kevesebbek kéne lennie, hiszen ilyenkor már a fű sem nő! Egyre több a túlóra és persze szabadságról ne is álmodjon a modern kori rabszolga! (A többségnek már úgyis elfogyott eddigre.) "Úgyis elég munkanap esik ki!"- mondják a főnökök. Ha pedig éppen nincs munkája, akkor meg az növeli a feszültséget az emberben. Csoda, hogy kimerült és ideges lesz? Miért is kell ilyenkor dolgozni? Pénzért, azért, hogy ajándékot tudjunk venni? 

Gondolom még számtalan okot fel lehetne sorolni/kérdést feltenni, hogy miért válik stresszessé ez az időszak, de inkább nem folytatom. Lehet, hogy ez mind nincs is, csak az ilyen fenn látott feliratok teszik be az agyunkba azt a gondolatot, hogy az ünnepek stresszesek? Ez könnyen lehet, mivel ez is egy drogéria kirakatában virított egy kupac előre összecsomagolt kozmetikai ajándék csomag közt. Meglepő nem?
Mindenesetre egy ideig más útvonalon fogok munkába menni reggelente, ne is lássam!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése