2015. december 6., vasárnap

Canossa a mosógép körül

A múlt havi autós témájú posztom után most egy a hölgyek szívéhez sokkal közelebb álló témával készültem nektek, melyről már említést tettem. Igen, itt a mosógépes rage!
Nemsokkal az után, hogy a családom eldöntötte, hogy ezentúl kétlaki életmódot fog folytatni, hirdette meg a kormány az otthon melege program második fordulóját. Ebben a régi helyett új mosógépeket vásárolhat a nyertes pályázó. Gondoltuk, hogy akkor épp itt lenne az ideje lecserélni a család régi Hajdú Energomat típusú gépét.
A magyar csoda
Aki nem ismerné, annak egészen röviden bemutatnám a szocialista magyar csodát, mely olyan szuperül kiszolgálta néhai nagymamámat és édesanyámat. Ez egy felültöltős típusú gép, mely egy hosszabb, mondjuk gyapjú, programja működése akár Pécsig is eljuthat, mivel kerekekkel van gyárilag ellátva és a centrifugálása során úgy pattog, mintha ping pong labda lenne. E miatt szegénykét egy igen vastag gumiszőnyegen tartottuk, ami egyrészt megakadályozta, hogy világgá menjen, másrészt az alattunk lakó szomszéd sem jött fel minden mosás alkalmával. Na de ennyit a kis magyar mosógép bemutatásáról, amely az utóbbi időben csak hideg vízzel mosott, mert a fütőszála úgy elromlott, hogy nem volt javítható. 


Már a pályázat indulása előtt - mikor még csak szóbeszéd volt - már akkor kinéztünk magunknak egy Indesit típusú elöltöltős csodagépet, keskeny kivitelben és az elérhető legtakarékosabb kivitelben. Ez a utóbbi az energia- és vízfelhasználásra vonatkozik. A pályázatot a kormány a Nyugat-Magyarországi régióban kezdte és olyan sikeres volt, hogy a reggeli indulást követően két órán belül elfogyott a támogatásra szánt keret! Nem is csoda, hiszen az 50 százalékos állami hozzájárulást kihasználva, akár féláron lehetett mosógépet szerezni. Szóval a nyugati országrészben sikeres volt, így készültünk a Pest megyei fordulóra. Emlékszem egy júniusi hétfői nap volt, amikor elindult a hacacáré. A pályázati honlapot reggel 9-től lehetett elérni, én egy okos telefon segítségével próbáltam megoldani a gyors pályázatleadást, mivel akkor még számítógép sem volt a munkaterületem közelében. Extra nehezítő tényező volt, hogy a telefont az előző napokban cseréltem, így még egy kicsit bizonytalan voltam a kezelését illetően. Pontban kilenckor rákerestem a weboldalra. Mire az fogadott, hogy a pályázáshoz lépjen be az ügyfélkapus adataival. Semmi vész, gondoltam, mivel a korábbi egyéni vállalkozói múlt miatt, az már volt. De eszerint, akinek nincs, az nem is tudott volna részt venni, mivel mire megoldja, hogy legyen, addigra lezárul a részvételi lehetőség és elfogy a támogatási keret. A belépés és a személyes adatok megadása után jöttek csak a nehezítő tényezők: Adja meg a régi, lecserélendő mosógép adatait! Hát a nevét azt tudom! Szerencsére van egy lista is, hála Istennek, majd kiválasztom! Igen ám, de abban nincs benne az Energomat! Sőt ahogy nézem a listát, egyetlen 5-10 évnél idősebb típus sincs benne! Így marad az egyéb gép menüpont: adja meg a centrifuga-fordulatszámát, töltet mennyiségét, éves energia- és vízfogyasztását! Valamiket találomra beírtam, gondoltam úgyse számít. Következő menü az új, kedvezményesen vásárolandó gépre vonatkozott. Egy 542 darab masinát tartalmazó táblázatot dobott fel a weblap elém, ami az okos telefonon eléggé hangyabolynak tűnt. A sokadik telefonos segítségkérés után sikerült kiválasztani azt az EGY típust, mely később rossz választásnak tűnt, de ne szaladjunk annyira előre! Mire befejeztem a pályázat kitöltését, már majdnem fél tizenegy körül járt az idő, így épphogy belefértünk a kb. délig tartó Pest megyei keretbe. Siker, beadtuk a pályázatot! Teltek múltak a hetek, hónapok. Eredetileg is három-négy hónapot ígértek, amíg elbírálják a pályázatokat. Be is tartották. Aztán egyik nap érkezett az elektronikus levél, miszerint megkaptuk a támogatást. Hurrá! A megfelelő nyilatkozat kinyomtatása után lehetett is menni megvásárolni a kiválasztott példányt. Hát nem gondoltam, hogy egy ilyen Canossa járás kerekedik belőle!
Az értesítést követő harmadik nap volt az első szabad napunk, amikor is felkerekedtünk megvenni az új gépet. Első utunk abba az áruházba vitt minket, ahol a legkisebb is számít. Hogy miért oda, mert egyrészt oda van egy hitelkártya és pontgyűjtő kártya kombónk, másrészt ott már vásároltunk háztartási gépet és meg voltunk elégedve mind a kiszállítással, mind a kiszolgálással. Plusz az éppen akciós újságjukban pont az általunk kinézett típus köszönt vissza akciós áron! Szuper! Az első áruházban nem volt az adott gépből egy darab sem: "Gyorsan elfogyott, próbálják meg másik boltban!" -mondták. Nosza irány másik Tesco! A másodikban egyszerűen nem volt egyetlen mosógép sem! De semmilyen sem! Már ekkor éreztük a zsigereinkben, hogy ez nem lesz egyszerű! A harmadik hipermarketben szintén nem volt az adott gép, de legalább utána néznek, hogy tudnak-e rendelni és telefonon értesítenek. Azóta sem hívtak! A negyedik, egyben utolsó Tesco áruházban szintén nem volt az akciós termék és egyenesen elküldtek a konkurenciához: "Menjen el az Auchan-ba, tudtommal ők is részt vesznek a mosógép csere programban!" Persze a kedves vevőszolgálatos azt nem tudhatta, hogy közben már jártunk az említett áruházlánc két üzletében is és ott sem volt a megpályázott modell. 
Amelyik sehol sem kapható
Következett a Media Markt két üzlete, ahol persze egyikben sem volt, de azért azt megtudtuk, hogy miért. A mosógépgyártó cégek egyszerűen nem szállítottak le gépeket és rendelni sem lehet tőlük! Úgyhogy a második Media Markt üzletben elszakadt nálam a cérna, ami persze  érthető is volt. Az eladó tanácsára egy szinte ugyanolyan készüléket néztünk ki (csak egy apró kijelzővel tud többet, ami mutatja a mosásból hátralévő időt plusz 10.000 Ft-tal olcsóbb) és megvettük a bemutató darabot, mert persze abból is csak az az egy példány volt! Házhoz szállítást kértünk, amely szintén parádésra sikerült mivel a reggel 9 és este 8 óra közöttire ígért kiszállítás csak este fél hétkor valósult meg. Ha hamarabb érkezik, akkor nem cseszte volna el az aznap esti terveimet. 
És amelyik épphogy, a különbség nem is látható!
A mosógép így végül a helyére került, igaz nem az a példány amire elnyertük a támogatást (egy esetleges ellenőrzéskor, lehet hogy gond lesz, de majd megmondom az ellenőrnek, hogy egyszerűen nem tudtam júniusban megtippelni, hogy melyik lesz az a gép az ötszáznegyvenkettőből, ami majd novemberben kapható lesz!). Arra azért majd még kíváncsi leszek, hogyan sikerül, majd bejelenteni a pályázatot lefolytató non-profit szervezetnél, hogy elköltöztünk és ezentúl egy másik címen tekinthetik meg a mosógépet, ha annak meglétét ellenőrizni akarják! 
Összességében egy kihagyott ziccernek érzem az egész pályázatot a gyártók részéről. Ha már úgyis elkészült egy országos lista, ami tartalmazza, hogy ki milyen gépet kíván vásárolni, akkor azt a gyártóknak el lehetett volna küldeni, hogy gyártsák le! Valószínűleg nem azért pályáztak az emberek mosógépért, hogy aztán nem vegyék meg. Ha pedig mégis lett volna ilyen kb. 5-10 százalék, akkor is lett volna azoknak a gépeknek gazdája így karácsony előtt. De így szinte nem kapható mosógép karácsony előtt! Gratulálok! 
Már csak azt nem tudom, hogy összességében megérte-e az a rengeteg belefektetett idő,energia és idegeskedés cserébe azért a 45.000 Ft-ért, amit az állam állt az új mosógépünkből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése